22 Haziran 2013 Cumartesi

"Gaz lobisi"ne 8,5 milyon dolar

Altından faiz lobisi değil, gaz lobisi çıktı!
Türkiye, 15 ay içinde ABD'den bedeli 8.5 milyon Dolar'ı bulan gaz bombası ve plastik mermi satın aldı.

Gezi Parkı olaylarında, polisin kullandığı gaz bombalar ve plastik mermileri Türkiye'ye satan ülkeler içinde ABD'nin de olduğu ortaya çıktı.

DHA, ABD'nin Pennsylvania eyaletine bağlı Homer Kenti'nde bulunan bir Amerikan şirketinin Türkiye'ye sattığı gaz bombaları ve plastik mermilerin satış belgelerine ulaştı. 'Nonlethal Technologies' adlı Amerikan şirketi, Ekim 2011 ile Aralık 2012 tarihleri arasında geçen 15 aylık sürede, Türkiye'ye yaklaşık 8.5 milyon Dolar'lık gaz bombası, plastik mermi ve bunları ateşlemeye uygun silah sattı.

Türkiye en iyi müşterisi

Belgelere göre Türkiye, 'Nonlethal Technologies' adlı kimyasal silah ve plastik mermi üreten Amerikan şirketinin en iyi müşterileri arasında en üst sırada. Şirket, Ekim 2011 ile Aralık 2012 tarihleri arasında, Çin Halk Cumhuriyeti'ne 380 bin, Panama'ya 80 bin, Şili'ye de 43 bin Dolar'lık gaz bombası ve plastik mermi satışı yaptı. Ancak, Türkiye'nin gaz bombası ve plastik mermi için harcadığı para, öteki ülkelerle kıyaslanamayacak kadar çok. Türkiye'nin, 15 aylık dönemde gaz bombaları ve plastik mermiler için şirkete ödediği para tam olarak 8 milyon 396 bin 992 Dolar. Gaz bombası, plastik mermiler gibi 'ölümcül olmayan silah' olarak adlandırılan, kalıcı sağlık sorunlarına yol açtıkları gibi ölümlere de yol açtığı bilinen silahlar, genellikle tüm dünyada kolluk güçlerinin güvenliğinin sağlanmasında, gösteri ve yürüyüşlerin dağıtılmasında kullanılıyor. Bu silahların sayısında ve çeşitlerinde sürekli bir artış görülürken, bunların geliştirilip yaygın kullanıma teşvik edildiği ABD'de, bu silahlar için büyük bir lobi faaliyeti yürütülüyor.

Kaynak: www.muhalifgazete.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder